چکیده مطلب: روز ملی خلیج فارس از زبان شاهدان عینی دست اندر کار این موضوع از ابتدا تا امروز به نقل از باشگاه خبرنگاران :
برابر گفتگوی دکتر عجم عضو آن زمان کمیته خلیج فارس و کمیته یکسان سازی نام های جغرافیایی ، ، ، ،(94) تصویب روز ملی خلیج فارس کار گروهی بود و یک روند چندین ساله داشت و افرادی دلسوزانه بدنبال راهکارهایی برای جلوگیری از تغییر نام خلیج فارس بودند که در نهایت بعد از چند دهه این تلاشها به بار نشست. دولت با توجه به درخواستها و مکاتبات مردمی در سال 1382 و 1383 سه مصوبه در تاییر راهکارهای پیشنهادی گذراند تا در نهایت سال 84 نام گذاری نهایی و اعلام شد.کارهای مقدماتی :
1- در سال 1380 گزارش هشدار آمیزی از روند فزاینده جعل نام خلیج فارس در رسانه های عربی و انگلیسی تهیه و برای مقامات ذیصلاح ارسال شد.
2- با توجه به عدم دریافت پاسخ و توجه کافی از سوی مسئولان ذیربط . مقاله ای هشدار آمیز از روند فزاینده جعل نام خلیج فارس در 10 شماره 16تا 27 مهر 1381 در روزنامه همشهری و وب سایت آنلاین آن منتشر شد .
3- مقاله روزنامه همشهری برای مقامات و نمایندگان مجلس و کمیته سیاست خارجی و کمیته فرهنگی ارسال شد.
4- در تاریخ ۱۳۸۱/۱٠/۱۱راهکارهای پیشنهادی برا شد از جمله در این پست: http://parssea.persianblog.ir/post/1/
همزمان، نامه نگاری هایی را با امضای ” انجمن دوستداران نام های تاریخی” شروع کردیم که معطوف به ترغیب و حساس کردن مسئولان و مقامات مربوطه به موضوع جعل نام خلیج فارس بود. از جمله به مقامات وزارت علوم – صدا و سیما – وزارت ارشاد – شهرداری و ….
با تلاش دوستانی که داشتیم در اسفند 1382 در شورای عالی امنیت ملی به بحث گذاشته شد و مصوبه ای صادر شد بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی، هئات وزیران نیز در جلسه 26 فروردین 1383 آیین نامه و مصوبه ای در 6 بند برای ضرورت پاسداری از نام خلیج فارس و هویت آن را تصویب کرد که با امضای آقای دکتر عارف معاون وقت رئیس جمهور به تمامی سازمان ها و نهادها ابلاغ شد.
. : و در بند ۳ مصوبه مذکور موضوع نام گذاری اماکن و … با نام خلیج فارس مورد تاکید قرار گرفت . بنا بر این ما و دوستانمان قوت قلب گرفتیم تا در اصرار برخواسته خود از مخالفان قدرتمند این ایده نهراسیم و خجل نباشیم و مصرانه تر از قبل عمل کنیم .
5- همایش س
6 – پیگیری های انجام شده منجر به تشکیل جلساتی شد که ماحصل آن صدور اولین بخشنامه هئیت دولت در بهمن 1382 ویژه دفاع از نام حلیج فارس بود بخشنامه با امضای دکتر عارف معاون رئیس جمهور به همه وزارتخانه ها ابلاغ شد. در خرداد 1383 مجددا بخشنامه کامل تری از سوی هئیت دولت ابلاغ شد که باید منجر به تهیه لایحه ای قانونی می شد..
7- در دانشگاه تهران راهکارها مجدد به اطلاع رسانه های گروهی رسید گزارش خبرگزاری فارس و روزنامه تهران تایمز خرداد 1383
برای پاسداری از نام خلیج فارس کوشا باشیم .
8- شهریور 1383 کتاب خلیج فارس نامی کهن تر از تاریخ و میراث فرهنگی بشریت نوشته محمد عجم در سه هزار نسخه منتشر و برای مقامات و نمایندگان مجلس ارسال شد.این کتاب راهکارهای مختلف از جمله روز ملی خلیج فارس را خواستار شده است.
9 – پیشنهاد ما در مورد ضرورت نام گذاری روز خلیج فارس در وب سایت سازمان خلیج فارس آنلاین نیز در صفحه گفتمان آنلاین از تاریخ 6/9/2003 (18 شهریور 1382) در صفحه آنلاین به بحث گذاشته شده بودو دهها نظر و کامنت از آن حمایت کرده بود .
11- اواخر آبان 1383 خبر جعل نام خلیج فارس در وبسایت نشنال جغرافی منتشر شد و موجی از اعتراض منجر به یک طومار 124 هزار امضایی شد. این موج بی سابقه از همبستگی ایرانی موجب تسریع در امر نام گذاری خلیج فارس شد. همزمان وب سایت پرشن گلف آنلاین نظرات ایرانیان رادر خصوص پیشنهاد ما جمع آوری و جمع بندی نمود. بیشتر رای دهندگان به ترتیب :
1 – روز 9 آذربازپس گیری جزایرسه گانه -2- روز 30 اسفند ملی شدن نفت3- روز شکست پرتغالی ها را پیشنهاد کردند. لذا در روز 9 آذر 1383 افراد و اعضای سایت پرشن گلف آنلاین این روز را به عنوان روز خلیج فارس رسما اعلام و برای اولین بار آن را گرامیداشتیم و دهها ایمیل برای اطلاع رسانی توسط گروه ایمیلی تسک فورس به موسسات مختلف جغرافیایی ارسال شد.
12-
13 – جلساتی در وزارت خارجه با حضور اعضای کمیته خلیج فارس(وزارت کشور- سازمان نقشه برداری- ادارات سه گانه خلیج فارس و حقوقی و اسناد وزارتخارجه ) برگزار شد و ضرورت اعلام روز خلیج فارس مورد تایید قرار گرفت . اما تعیین خود روز به وزارت ارشاد واگذار شد. وزارت ارشاد پس از مشاوره های لازم روز فتح هرموز را بر روز 9 اذر ترجیح داد. قرار شد دقیقا بررسی و مشخص شود کدام روز در اردیبهشت را باید فتح نهایی هرموز دانست . پس از استعلام ما گروه تاریخ دانشگاه تاریخ روز را 10 اردیبهشت 29 اوریل را روز فتح هرموز اعلام کرد که البته با منابع انگلیسی 22 آوریل 1622 در مورد روز اخراج پرتغالی ها از جزیره هرمز مقداری اختلاف دارد. برای ثبت و تصویب پیشنهاد روز ملی خلیج فارس لازم بود که گزارش توجیهی تهیه و در اختیار نهادهای تصمیم گیرنده و شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد. و گزارش توجیهی تهیه شد و در اختیار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفت و در نهایت با پیگیری های مصرانه دوستداران میراث فرهنگی، موضوع در جلسه 22/4/ 1383 به ریاست آقای خاتمی رئیس جمهور تصویب و ابلاغ شد.
از ابتدای دهه 1350 که تغییر نام خلیج فارس در کشورهای عربی رسمی شد عده اندکی از نخبگان ایرانی از روند تغییر این یگانه نام همیشه تاریخی انتقاد می کردند اما این صداهای انفرادی راه به جایی نداشت . پس از اینکه استفاده مردم از شبکه های ماهواره ای رادیو و تلویزیونی گسترده تر شد و انها با دیدن شبکه های متعدد تلویزیونی عربی رو برو شدند که در برنامه های عربی و انگلیسی زبان خود نام خلیج فارس را تغییر داده اند توجه عده بیشتری از مردم ایران به خطر جعل و تغییر نام خلیج فارس جلب شد ما عده ای از همان افراد بودیم که در سال 1380 به فکر کار دسته جمعی افتادیم و وب سایت پرشن گلف آنلاین به انگلیسی و پارس سی به فارسی شروع بکار کرد. این مقدمه کار غیر دولتی برای دفاع از نام خلیج فارس بود. این دو وب سایت کارهای بسیار زیادی انجام داد از جمله آنها افشاگری علیه موسسات و وب سایتهای تحریف گر و از جمله اطلس نشنال جغرافی بود. اولین اقدام انتشار مقاله ای افشاگرانه در روزنامه همشهری در 15 شماره از 16 تا 27 مهر 1382 بود و پیشنهاد روز ملی خلیج فارس از اینجا رقم خورد و سپس در کمیته یکسان سازی نام های جغرافیایی طرح شد و در سمینار ملی ژیو ماتیک اردیبهشت 1383 مجددا مطرح و در وب سایتهای متعدد منتشر شد. در شهریور 1383 کتاب نام خلیج فارس میراثی کهن و جاودان توسط دکتر عجم در سه هزار نسخه منتشر و رایگان به سازمان های دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هدیه شد که یک مبحث آن با نام “چه باید کرد ؟” تماما به راهکارهای جلوگیری از تغییر نام خلیج فارس اختصاص داشت و از جمله راهکارهایی که پیشنهاد شد نام گذاری یک روز بنام روز خلیج فارس و یا روز ملی خلیج فارس بود. این راهکارها همچنین طی نامه های متعدد به سازمان های مربوطه ارسال شد و از سوس دیگر وب سایت پرشن گلف آنلاین نیز در مهر و ابان 1383 نام گذاری روز خلیج فارس را به رای گیری گذاشت . و از میان سه پیشنهاد اولیه روز باز پس گیری جزایر سه گانه بیشترین رای را بدست آورد مسئولان این وب سایت طی نامه ای که امضای پرفسور ریچارد فرای را نیز همراه داشت برای مقامات ایرانی ارسال کردند این پیشنهاد در کمیته خلیج فارس طرح شد اما قرار شد روز فتح هرمز و اخراج انگلیسی ها مبنای کار قرار گیرد موضوع با نظر مثبت به وزارت ارشاد و سازمان های زیربط ارسال شد و در نهایت پس از پیگیری های مکرر و مداوم به نتیجه رسید . و در سال 1384 رسما با امضای رئیس جمهور وقت به وزارتخانه ها ابلاغ گردید .
به گزارش ایرنا:
برگزاری روز ملی خلیج فارس برای اولین بار در خارج از مرزهای ایران
روز ملی خلیج فارس 10 اردیبهشت 1392 طی مراسمی باشکوه توسط ایرانیان مقیم هند گرامی داشته شد.
در این مراسم دکترعجم نویسنده کتاب اسناد نام خلیج فارس میراثی کهن و جاودان پیرامون اهمیت این روز و علت تحریف نام خلیج فارس و عواقب آن و وظایف ایرانیان برای پاسداشت هویت اسلامی و ایرانی سخن گفت و توضیح داد که : ” چرا مردم ایران در مقابل تغییر نام خلیج فارس واکنش تندی نشان دادند و تحمل نکردند که شاهد جعل نام خلیج فارس باشند. زیرا نام های خلیج فارس و معادل های آن در همه زبان ها همواره در طول تاریخ از نامهای کشور ایران گرفته شده و از 2500 سال قبل اروپاییان، تمام سرزمین پهناور حوزه تمدنی ایران را پرشیا- (فارس) نامیده اند. عربها و ترکها هم این سرزمین را بلاد فارس و یا مملکت فارس و یا کشور عجم و مملکت ایران می نامیده اند و همین عبارتهارا هم برای توصیف دریای پارس بکار برده اند بنابراین واژه “فارس” در عبارت خلیج فارس به هیچ گونه مفهوم قومی و نژادی ندارد. خلیج فارس و معادلهای آن 2500 سال بطور مستمر در همه زبانهای دنیا بکار رفته بخصوص در زبان عربی و تغییر آن توهین به هویت ایرانی تلقی شد.
نه تنها مکتوبات و اسناد عادی در زبان عربی بحر فارس و خلیج فارس را یگانه نام برای این پهنه آبی بکار برده اند بلکه همه تفسیرهای قرآنی بنوعی بحر فارس را در معنی و مفهوم واژگانی مانند مجمع البحرین و مرج البحرین و – بحر بکار برده اند و حتی احادیث محکمی از پیامبر وجود دارد که ایشان بحر فارس را بکار برده اند نمونه اش حدیث شماره 2146 از مسند ابی یعلی الموصلی البغدادی جلد 4 ص 120 است .


وی در خصوص سابقه نام گذاری روز ملی توضیح داد و گفت :
در حالیکه اتحادیه عرب از سال 1964 رسما نام خلیج فارس رابرای عرب زبانان ممنوع کرده است اما در ایران تا سال 1381 هیچ مقاله و نوشته ای و یا سخنی در رسانه های گروهی در دفاع ازنام خلیج فارس منتشر نشد و مطبوعات حاضر نبود پژوهش های دفاع از نام خلیج فارس را چاپ کنند آنچه منتشر شدیک جلد اطلس و دو جلد کتاب در تیراژ بسیار اندک بود که دایره کاربرد آن از چندکتابخانه و استاد دانشگاه فراتر نرفت.اما از سال 1381 با آمدن وب سایت و وبلاگ های فارسی رسانه های گروهی از انحصار خارج شد و وضعیت تغییر کرد و اولین وبلاگها و پژوهشها در دفاع از نام خلیج فارس منتشر شد و موجی ایجاد شد که محافل رسمی مجبور به دنباله روی ازاین موج گردید.
در دهه 1370 با هجوم بی سابقه رسانه های عربی با برنامه های متنوع به زبانهای مختلف روبرو شدیم که تحریف نام خلیج فارس را انجام می دادند حتی در بخش های فارسی و انگلیسی خود نام تحریف شده را بکار می بردند.
عواقب این توطئه و ضرورت مقابله با آن بارها ار سوی افراد دلسوز به گوش مسولان و نهادهای فرهنگی رسانده شد و خواستار روشنگری به افکار عمومی شدیم .
به نقل از گفتگوی باشگاه خبرنگاران
معرفی کتاب اسناد نام خلیج فارس میراثی کهن و جاودان در برنامه رادیو ایران چراغستان
چراغستان برنامه ای از گروه فرهنگ رادیو ایران است که پنج شنبه هر هفته، در قالب یک نمایشگاه گویایی از کتاب، مهمان خانه های مردم می شود.
سردبیر چراغستان با اعلام این مطلب افزود: این برنامه که از بخشها و آیتم های مختلف و متنوعی تشکیل شده است، روز پنج شنبه دوازدهم اسفند، الهه روحیدل کارشناس کتابداری، بخش های مختلف کتابخانه عمومی استان سمنان را به طور کامل و مفصل تشریح می کند.
زهرا فقیه میرزایی سردبیر چراغستان ضمن اشاره به غرفه روی پیشخوان، افزود: دراین بخش از برنامه، امیر حسین شاه علی کارشناس ادبیات، کتاب اسناد نام خلیج فارس میراث کهن و جاودان نوشته دکترمحمد عجم را معرفی می کند.
یادآور می شود، کتاب اسناد نام خلیج فارس میراث کهن و جاودان سال 1388 در سه هزار نسخه روانه بازار شد..
علاقمندان می توانند روز پنج شنبه دوازدهم اسفند، ساعت 19:00 این برنامه را از رادیو ایران بر روی موج AM 900 KHz وFM 93/9 MHz دریافت نمایند.
تهیه و تنظیم: نسترن ردایی خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی رادیو ایران.

|
:

در قدم اول راهکارهای دفاع از نام خلیج فارس در سال 1381 مطبوعاتی شد و در اولین سمینار و دومین سمینار ژئوماتیک راهکارها مجددا مورد تاکید قرار گرفت. در سمینار ملی 1382 مقاله ارایه شد که بر روشد یکی از راهکارهای پیشنهادی ضرورت یک روز ملی برای خلیج فارس بود که مورد استقبال حضار قرار گرفت و مقاله برتر آن سمینارشد و از سوی رئیس سازمان نقشه برداری و معاون رئیس جمهور و مسولان سازمان جغرافیایی ارتش و اعضای کمیته یکسان سازی نامهای جغرافیایی جایزه ویژه گرفت و هم بصورت آنلاین در وب سایتهای مختلف و هم در روزنامه ها و مجلات داخلی چاپ شد یکی از راهکارهای پیشنهادی در این سخنرانی ضرورت داشتن یک روز ملی برای خلیج فارس بود.
در اردیبهشت 1383 در سمینار بین المللی کارتوگرافی دانشگاه تهران مجددا در مقاله ای راهکارهای دفاع از نام خلیج فارس بیان شد و بویژه مرحوم دکتر حسن گنجی در آن سمینار مشوق طرح شدندکه در شهریور83 بصورت کتاب چاپ و با هزینه شخصی رایگان در میان سازمانهای دولتی و مراکز مطالعاتی از جمله مرکز مطالعات مجمع تشخیص مصلحت نظام و کتابخانه ها و نمایندگان مجلس شورای اسلامی توزیع شد . اما با این وجود تحرک خاصی از سوی نهادهای تصمیم گیر صورت نگرفت تا اینکه موضوع جعل نام در اطلس مشهور نشنال جغرافی روی داد و موجب خشم مردم و ایرانیان داخل و خارج از کشور شد.
رسانه های گروهی عربی به طور بی سابقه ای خبر را بدون تفسیر اما بعضی با تمسخر و بعضی با نوعی تکریم نسبت به کار منعکس کردند. القدس العربی به قلم عبدالباری عطوان مفسر مشهور جهان عرب نوشت. عربها برای مشروع ترین حقانیت های خود قادر نیستند چنین موج همبستگی ایجاد کنند که ایرانی ها برای یک نام انجام دادند. تلویزیون الجزیره و العربیه و سایر رسانه های عربی و بعضا غربی نیز مصاحبه ها و تفسیرهایی در خصوص خشم جامعه ایران و عذرخواهی نشنال جغرافی ارائه کردند.
پس از این تحولات یکی از اقدامات دولت وقت، برای پاسداری از میراث فرهنگی و معنوی خلیج فارس موافقت رسمی با اضافه شدن روز ملی خلیج فارس به تقویم رسمی کشور بود.
تهیه گزارش توجیهی برای ثبت روز ملی خلیج فارس
برای ثبت و تصویب پیشنهاد روز ملی خلیج فارس لازم بود که گزارش توجیهی تهیه و در اختیار نهادهای تصمیم گیرنده و شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گیرد. گروهی مسئول اینکار شدند و گزارش توجیهی تهیه شد و در اختیار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفت و دبیرخانه شورا موضوع را در دستور کار قرار داد و در نهایت با پیگیری های مصرانه در جلسه 22/4/ 1383 تصویب شد.
در پرونده خلیج فارس و صورت جلسه های موجود سال 1383 سه مکاتبه در ارتباط با نام گذاری روز ملی وجود دارد که به رویت و حاشیه نویسی معاون رئیس جمهور، مدیران کل دفتر ریاست جمهوری و دفتر وزیر خارجه و مدیران کل خلیج فارس و حقوقی رسیده است.
1: نامه آبان ماه 1383 ( مدیر کل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و به ضمیمه سه جلد کتاب “خلیج فارس نامی کهن تر از تاریخ و میراث فرهنگی بشریت” برای ادارات سه گانه وزارت خارجه و پیشنهاد راهکارها و نامگذاری روز خلیج فارس).
2: دو نامه از سوی ریاست جمهوری منظم به نام های مورخ 3 بهمن 1383 شورای مدیران سازمان خلیج فارس “پرشین گلف آنلاین” برای نامگذاری روز ملی خلیج فارس و نمابر همان نامه ها از سوی نمایندگی ایران در نیویورک منظم به درخواست سازمان خلیج فارس .
در واقع ایده ضرورت دفاع از نام خلیج فارس و راهکارهای عملی در مورد نام خلیج فارس، نخست در سال 1381 در همشهری و وب سایت آنلاین آن تحت عنوان خلیج ایرانی که در رد مقاله الاهرام ( به تلاش جمال عبدالناصر اصطلاح غلط خلیج عربی جعل شد) مطرح شد.



اولین میزگرد رسمی گرامیداشت روز ملی خلیج فارس 1389 انجام شد.
تا 5 سال پس از تصویب روز ملی خلیج فارس این روز که با خواسته و فشار احاد جامعه تصویب شده بود با سکوت مقامات و نهادهای رسمی و وزارت فرهنگ و ارشاد روبرو بود تا اینکه مجدد صداری اعتراض مدافعان نام خلیج فارس بلند و رسا شد 10 اردیبهشت 1389 – برای اولین بار روز ملی خلیج فارس با پیگیری های مجدانه دکتر عجم و موافقت وزارتخارجه و مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی بین المللی برگزار شد.
با وجود اینکه سال 1384 نام گذاری انجام گردید و در تقویم رسمی ثبت شده بود اما هیچ نهادی برای برگزاری روز ملی پیشقدم نمی شد و علاقه مندی نشان نمی داد.بطور مثال در سال 1385 هیچ مراسمی برگزار نشد.
تا اینکه با کوششهای دکتر عجم روز 10 اردیبهشت 1389 اولین مناسبت رسمی و دولتی برگزار شد و رسانه های گروههی بطور گسترده آن را پوشش دادند و این اطلاع رسانی خبرنگاران بود که در سال بعد مسابقه بین نهادها برای برگزاری این روز بالا گرفت .1390 دانشگاه خلیج فارس بوشهر و استانداری بندرعباس نیز این روز را برگزار کردند.
از سال 1389 دولت ایران توجه قابل ملاحظه ای به این موضوعات نشان داد و در سالهای اخیر، دولت و دیگر نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده اند خود را نسبت به این موضوع حساس و متعهد نشان دهد. سال 1391 دو روز پیش از ” روز ملی خلیج فارس” در ایران برای اولین بار امامان جمعه شهرهای مختلف نیز در خطبه های خود از “اهمیت و حقانیت” این نام سخن گفتند و روز ملی خلیج فارس با حضور مقامات در شهرهای حاشیه خلیج فارس و با جشنواره های مختلف گرامی داشته شد.
دکتر عجم گفت نام خلیج فارس میراثی فرهنگی برای همه ملتها بخصوص مسلمانان است. و این نام برای ایرانی ها افتخار و میراث فرهنگی مضاعفی است.این روز را باید همانند روز نوروز در هر جا که هستیم برای پاسداری از هویت تاریخی و فرهنگی کشورمان گرامی بداریم .

مراسم روز ملی خلیج فارس برای اولین بار در خارج از کشور بصورت رسمی در جمع ایرانیان ساکن دهلی برگزار و رسانه ای شد.
روز 12 اردیبهشت به مناسبت روز معلم و روز خلیج فارس در مجتمع آموزشی ایرانیان دهلی دو زنگ بصدا درآمد .
چرا 10 اردیبهشت و جنگ هرمز روز ملی خلیج فارس نام گذاری شد.
در خصوص ضرورت تعیین روز خلیج فارس اتحاد و یگانگی و یکپارچگی وجود داشت اما در خصوص روز اختلاف آراء زیاد بود درنتیجه روز 10 اردیبهشت با توجه به همه جوانب امر کمترین مخالف را داشت لذا این روز تصویب شد.
21 آوریل سال 1622 سپاه ایران جزیره هرمز را از بزرگترین امپراتور آن زمان بازپس گرفت و جایگاه خود را درجهان در فهرست ابرقدرتهای قرن شانزدهم ثبت کرد. انگلیسی ها نیز 4 کشتی خود را با خدمه در اختیار ارتش امام قلی خان گذاشتند. آلبوکرک پرتغالی اعتقاد داشت هر کشوری که سه نقطه مالاگا، عدن و هرمز را در اختیار داشته باشد بر تجارت دنیا حاکم خواهد بود. اهمیت هرمز آنقدر بود که استعمارگران انگلیسی را نیز به طمع انداخته بود. به دلیل شکایت های ایرانیان از بی ادبی های پرتغالی ها ، سپاه ایران قصد تنبیه پرتغالی ها در خلیج فارس نمود و نه تنها جزیره هرمز را آزاد ساخت بلکه این مقدمه شد که پرتغالی ها تا مومباسا در کنیا عقب نشینی کنند و این شکست، شکست های پی در پی پرتغال در شرق آفریقا را به دنبال داشت و با حمایت پادشاهان ایران، امام مسقط موفق شد قلعه عظیم مومباسا را در جنگ خونینی که به جنگ طیبی مومباسا معروف است را تصرف کند. ایران تا سال 1820 پرچمدار تمام خلیج فارس و دریای عمان شد. انگلیسی ها از شکست پرتغال خرسند بودند و به قدرت ایران اعتراف داشتند و ایران را تنها رقیب قدرتمند عثمانیها می دانستند. در عهدنامه مجمل 1809 و عهدنامه مفصل 1812 حاکمیت ایران را بر کل خلیج فارس به رسمیت شناخت در حالیکه انگلیس خود به عنوان ابرقدرت جهان ظهور می کرد. از این رو جشن های سراسری بزرگی در این روز برگزار می شود.

![]()
ایران صدا :
در این برنامه با سودابه ملایری معاون اداره کل آفریقا_عربی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمد علی بک معاون اداره اول خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امور خارجه
و دکترمحمد عجم نویسنده و پژوهشگر، خلیج فارس که سوابق نام و اسناد و ارزش و اهمیت آن را در تبادلات فرهنگی میان کشورها، گفتگو شده است.
کارشناس/مهمان: دکتر عجم
بنا به گواه مکتوبات جغرافیدانان و مورخین باستان از هزارههای قبل و نیز بر طبق تقسیمبندیهای یونان قدیم، یکی از اولین و قدیمیترین دریاهای بزرگ جهان که بشر گذشته آن را شناخت، خلیج پارس است و این عنوان از پس گذشتههای دور، اساس کار دانشمندان در نام گذاریها قرار گرفت. نام آورانی چون تالس ،فیثاغورس و هرودت همگی بر این نامگذاری اتفاق نظر دارند. اگر چه تعداد کسانی که بر این واقعیت هزاران ساله چشم بسته اند کم نیست، اما حقیقتی هم که بر همگان آشکار است، آن که این خطه پهناور گنجینهای ارزشمند از اسطورهها، حماسهها و آئینهای ناب و ماندگار را از زمان های دور تا به امروز در خود جای داده است؛ گنجینهای که تلاش برای صیانت از آن و پاسداشت نام بلند خلیج فارس بهعنوان مظهر صلح و برادری، وظیفه آحاد ایرانیان پاک نهاد است.![]()
سردبیر برنامه رادیو ایران : رضا عزتی
تهیه کننده اینترنتی: رضا عزتی
گروه فرهنگ و ادب و هنر
منبع : پخش مستقیم رادیو ایران١١/٢/١٣٩٠ ساعت 3/30
—————————————————————————————-
که در آنجا رسول اکرم ص سه بار بحر فارس را بکار برده اند. وقتی پیامبر خاتم النبین ص می فرماید” بحر فارس” و مفسران و کتب فاخر عربی و نقشه های و همه اسناد تاریخی و حقوقی و مذهبی این نام را بکار برده اند. وقتی این اسناد و نقشه ها در طول زمان به میراث فرهنگی بشریت تبدیل شده و بعضی از این نقشه ها و سندها ثبت میراث جهانی یونسکو شده دیگر فردی حق ندارد چنین نامی را بر اساس خواسته های قومی و سیاسی خود تغییر دهد .

تصویب روز ملی خلیج فارس یک روند چند ساله داشت و بر خلاف اعای کذب و بدون مستند بعضی ها، ناگهانی صورت نگرفت.
دولت در سال 1382 و 1383 با توجه به جلسات کارشناسی در همین موضوع سه مصوبه گذراند تا در نهایت سال 84 نام گذاری نهایی و اعلام شد.
کسی که در استان هرمزگان چه مدیر ارشاد هرمزگان و یا هر فرد دیگری در هر ارگانی ، بدون هیچگونه اطلاع از سوابق امر و بدون تحقیق از ارگان های تصمیم گیرنده گول یک جوان جویای نام را خورده و به او جایزه مبتکر نام خلیج فارس داده باید آن مقام آدم بسیار ساده لوح و ناآگاه و یا نادان باشد چون اینگونه اقدامات باید با نامه نگاری و استعلام از صحت درستی اعای موهوم نامبرده صورت بگیرد.
واقعیت این است که زمانی که افراد فراوانی مثل ما برای پاسداری از میراث فرهنگی و نام خلیج فارس هزینه می کردندکتاب و جزوه رایگان توزیع و تکثیر می کردندو پیگیر موضوع در ادارات دولتی بودیم و گروه ایمیلی و پتیشن تشکیل می دادیم هرکز فکر نمی کردیم روزی این پیشنهادات عملی شود اصلا فکر نمی کردیم کسی بیاید خود را مبتکر روز ملی خلیج فارس بنامد و جایزه هم بگیرد اصلا تا حالا این همه روز ملی و روز جهانی در تقویم ثبت شده احدی تا حالا ادعا نکرده که مبتکر ان روز بوده است اما در مورد نام خلیج فارس فرد دروغ گویی و جاعلی پیدا شده بدون هیچ سند و مدرکی و با ادعای واهی خود را مبتکر روز ملی خلیج فارس می نامد و وزارت ارشاد و مطبوعات هم بدون بررسی و سوال از حتی مقامات تصمیم گیرنده در آن زمان و بدون بررسی ادعاهای این آقای مدعی ، او را مبتکر روز ملی خلیج فارس معرفی می کنند !
لا اقل یکبار از افرادیکه در آن کمیته و آن جلسه شورا حضور داشتند و پرونده را برای تصویب به جلسه آوردند سوال می کردید لا اقل به سخنان اعضای کمیته یکسان سازی نام های جغرافیایی و کمیته خلیج فارس که متشکل از نمایندگان چند وزارتخانه بود یکبار گوش می دادید. ببینید گزارش توجیهی آن بر چه مستنداتی استوار بوده است.جریانی که مایلند به جعل رویدادها بپردازندباید بدانند که امروزه عقلانیت جامعه بسیار بالا است و نمی توان افکار عمومی را استحمار کرد. روز ملی خلیج فارس به تبلیغ مبتکر جعلی نیاز ندارد بلکه به اقدامات عملی برای صیانت از هویت آن نیاز دارد.
افراد عضو کمیته خلیج فارس و کمیته یکسان سازی نامهای جغرافیایی و معدود افراد مطلع در کشور که با تمام جزئیات پرونده و موضوع ثبت روز ملی خلیج فارس آگاهی دارند ادعای کذب مدعی دروغین مبتکر روز ملی خلیج فارس را بشدت تکذیب و اعلام می کنندهیچگاه از سوی استانداری هرمزگان نامه ای در این خصوص نه به وزارت خارجه رسیده و نه به وزارت کشور و جزو مستندات پرونده نبوده است.
خبرگزاری فارس : ویژه نامه ها.شماره : ۸۳۰۲۰۲۰۰۸۴
تاریخ : ۸۳/۰۲/۰۳ – ۱۶:۳۳
این مطلب قسمت پایانی زنجیره مقالاتی از 16تا 27 مهر 1381 در روزنامه همشهری بود اولین مقاله در تاریخ ایران که ویژه دفاع ازنام خلیج فارس در مطبوعات و رسانه ها منتشر شد.
و در ….1382
******مطالعه بیشتر :
گفتگوی باشگاه خبرنگاران
اعتبار قانونی، تاریخی و جغرافیایی نام خلیج فارس گزارش منتشر شده در وبسایت سازمان ملل
- فیلم مستنداسناد نام خلیج فارس ارد عطارپور شبکه ۱ سیما
- کتاب خلیج فارس، نامی کهن و میراث فرهنگی،شهریور۱۳۸۳ صفحه ۹۰تا ۹۲ راهکارهای پاسداری از نام خلیج فارس
- . مصاحبه ایرنا 10/11/1391 با دکترعجم
-
-
- گفتار ۱۰ شمارهای ۱۶ تا ۲۷ مهر
-
- ( شهریور1382) 09/06/2003
-
-
- سمینار بین المللی ایران و آفریقا ۱۳۸۱دانشگاه تربیت مدرس- یونسکو- جلد دوم مقاله ایرانیان بلوچ در جنگ ممباسادکتر عجم چاپ 1383 دانشگاه تربیت مدرس.و کتاب صفحه 84-85-204-205
- وز ملی خلیج فــــــــــــارس
A glance at the Historical, Geographical and Legal Validity of the term : Persian Gulf
:
*ایرنا . 10/2/93
***
http://www.irna.ir/fa/News/81591508/http://www.irna.ir/fa/NewsPrint.aspx?ID=81144687
آخرین دیدگاهها