چابهار جذاب ترین بندر ایران – تابستان خنک – زمستان گرم | پژوهشهای ایرانی

چابهار جذاب ترین بندر ایران – تابستان خنک – زمستان گرم

چرا  آب و هوا ی چابهار با سایر مناطق ایران تفاوت دارد؟

چابهار تنها بندر ایرانی است که در ساحل اقیانوس قرار دارد و چون تحت تاثیر بادهای اقیانوسی است هوای ان در تمام فصل ها دلپذیر است سردترین بندر ایران در تابستان و گرمترین آن در زمستان است. سایر مناطق خلیج فارس بدلیل وجود صحرای شبه جزیره عربیا  تحت تاثیر بادهای اقیانوس نیستند.

علت این امر وزیدن بادهای قطب جنوب بر روی اقیانوس هند بطرف سواحل هند و پاکستان می باشد در زمستان جهت باد بر عکس می شود و بادهای خشکی از طرف شمال بطرف جنوب می وزد.

لذا چابهار تقربا هوایی مشابهه سواحل هند دارد البته میزان بارندگی های موسومی در چابهار بسیار کمتر از سواحل هند است.

بندر چابهار با مساحت یازده کیلومتر مربع هم عرض جغرافیایی بندر میامی در شبه جزیره فلوریدای آمریکا بوده و شرایط آب و هوایی آن نیز دقیقا مشابه بندر میامی است.

 همه ساله با وزیدن گرفتن بادهای موسمی با نام «مونسون» تعداد زیادی از مسافران و گردشگران که از پیشروی جبهه هوای گرم تابستانی در کشور به تنگ آمده اند همراه با این بادها به چابهار سفر می کنند. 
  
بادهای مونسون  یا موسومی که خاستگاه آن  قطب جنوب و اقیانوس هند است همه ساله در فصل تابستان آب و هوای گرم چابهار را طراوت بخشیده و انگیزه لازم را در گردشگران علاقه مند سفر به خنک ترین بندر جنوب کشورفراهم می سازد. در تابستان ایران – قطب جنوب فصل یخبندان خود را می گذراند و در زمستان ایران بر عکس هوای قطب جنوب تابستانی است.
 
وزش بادهای موسمی یا مونسون، به دلیل اختلاف شدید درجه حرارت بین دو حوزه بزرگ اقلیمی یعنی ارتفاعات هندوکش و اقیانوس هند به وجود می آید و موجب تولید بادهای باران آور تابستانی در بندر چابهار در جنوب شرق ایران می شود.  وزش بادهای موسمی مونسون در ایام تابستان از اقیانوس هند به ساحل چابهار از گذشته همواره به عنوان یکی از عوامل طبیعی این منطقه در جذب گردشگر محسوب می شده است. 
 
این بادهای فصلی با شدت و ضعف تا پایان شهریور ادامه دارد و در شرایطی باعث بادهای شدید و مرطوب و باران های سیل آسا می شود و حتی می تواند مناطق مرکزی کشور را تحت تاثیر و نفوذ قرار دهد. 

 

وزش این بادها، باعث می شود تا در فصل تابستان و گرم ترین ماه های سال، هوای چابهار بیش از اندازه گرم نباشد و چابهار را به خنک ترین بندر جنوب کشور در تابستان تبدیل کرده است. 
 
وجود ظرفیت های خدادادی و بکر شامل جاذبه های طبیعی مانند کوه های مینیاتوری، گل فشان، بندر بکر، میوه های گرمسیری، آبزیان متنوع و برگزاری جشنواره تابستانی با حضور هنرمندان کشوری هر یک در جایگاه خود در جذب جهانگردان و گردشگران سهیم هستند. 
 
چابهار را بهشت گمشده ایران می خوانند خلیجی که کمتر بین ایرانیان شناخته شده  اما زیبایی های طبیعی و گردشگری اش آنقدر زیاد است که این منطقه را جزو بی نظیرترین مناطق گردشگری دنیا محسوب کرده است.

 

شهرستان چابهار با ۱۶۰ هزار نفر جمعیت در منتهی الیه جنوب شرقی کشور، در کنار دریای عمان و اقیانوس هند قرار دارد و تنها شهر بندری ایران است که به آب های اقیانوسی متصل است. شهرستان چابهار دارای سه شهر چابهار، کنارک و نگور است. اقتصاد مردم چابهار مبتنی بر صیادی و کشاورزی است و در دهه اخیر با تاسیس منطقه آزاد چابهار که یکی از چند منطقه آزاد اقتصادی کشور است، بسیاری از سرمایه گذاران خارجی در آنجا کارگاه و کارخانه تاسیس کرده اند.شهر چابهار به دلیل مجاورت با فرودگاه بین المللی کنارک، از موقعیت مناسبی برای سفرهای هوایی برخوردار است.بندر چابهار با مساحت یازده کیلومتر مربع هم عرض جغرافیایی بندر میامی در شبه جزیره فلوریدای آمریکا بوده و شرایط آب و هوایی آن نیز دقیقا مشابه بندر میامی است. شب های چابهار در فصل تابستان به دلیل وزش بادهای موسمی تابستانه اقیانوس هند، بسیار دلپذیر و یکی از خنک ترین شهرهای ایران در فصل گرما محسوب می شود. قرار گرفتن در مسیر بادهای موسمی این منطقه، چابهار را به خنک ترین بندر ایران در تابستان و گرم ترین نقطه کشور در زمستان تبدیل کرده است.

گردشگاه های چابهار

خلیج چابهار:

خلیج چابهار با جلوه بی نظیر طلوع و غروب خورشید در دریا که بدون شک بی نظیرترین منظره غروب در کشور محسوب می شود، همراه با نور کشتی ها در آب به هنگام شب و موقعیت نعل اسبی اش در کنار اقیانوس هند از جمله دیدنی های جذاب و طبیعی است که نظر هر گردشگری را به خود جلب می کند.

ساحل صخره ای:

در چابهار به دلیل موقعیت منحصر به فرد آن که تنها بندر اقیانوسی کشورمی باشد، منطقه ای وجود دارد که به ساحل صخره ای معروف است.

منظره برخورد موج به صخره های عظیم که گاهی تا ارتفاع پنجاه متر بالا می روند، همچنین انواع خرچنگ ها و لاک پشت هایی که روی صخره ها همبازی موج اقیانوس و در حال جدال با امواج و صخره اند و نسیم روح بخشی که در موج می پیچید، همه اینها جلوه های نابی از طبیعت شاعرانه را به تصویر می کشند که نظر هر بیننده و گردشگری را به خود جلب می کند.

اسکله ماهیگیری:

در چابهار چند اسکله صیادی وجود دارد که دو اسکله صیادی «تیس» و «رمین» از بقیه دیدنی ترند. اسکله تیس در داخل محوطه و اراضی سازمان و اسکله رمین در ده کیلومتری شرق شهرستان چابهار قرار دارد. تماشای کشتی ها و قایق های صیادی و صیادان بلوچ و صید انواع ماهی ها و شاه میگو که از محصولات دریایی منحصربه فرد منطقه است، بسیار دیدنی و خاطره انگیز است.

روستای قدیمی تیس:

روستای تیس با قدمتی بیش از دو هزار سال در شمال ساحل و اسکله صیادی تیس قرار داشته و مسجد تیس و بلندای مناره اش چشم هر گردشگری را برای دیدن روستای تیس به خود جلب می نماید.

گِل افشان:

در شمال غرب چابهار در بیست کیلومتری روستای کهر، در مسیر جاده تنگ – گالک یک پدیده منحصربه فرد طبیعی به نام «گل افشان» وجود دارد که نظیر آن فقط در سه نقطه دیگر جهان گزارش شده و همواره از دهانه آن گل سرد طوسی رنگی تراوش می شود. گل افشان طی سالیان متمادی با پرتاب گل به اطراف، تپه ای از گل به وجود آورده که برای هر مسافر و بیننده ای جالب است.

تالاب لیپار:

در پانزده کیلومتری شهر چابهار و در مسیر جاده ساحلی چابهار – گواتر و در تنگه ای صخره ای مشرف به دره ای سبز و زیبا، آبگیری به طول سیزده کیلومتر ایجاد شده که آب های سرگردان اطراف را در خود جمع کرده است. در این آبگیر چشم نواز، انواع بوته ها و درختچه ها و انواع پرندگان مهاجر و زیبا مانند چنگر، فلامینگو، حواصیل های سفید و خاکستری، طاووسک و باقرقره وجود دارد. در حال حاضر به دلیل خشکسالی، این تالاب فاقد آب است.

محصولات چابهار

صنایع دستی:

مانند سوزن دوزی، پولک دوزی، آینه دوزی، خامه دوزی، منجوق دوزی، پشتی و قالیچه بافی، گلیم بافی و جواهرسازی است.

پوشش گیاهی:

کرچک، زیتون، خربزه درختی (پاپایا)، تمبر هندی، کنار، خرما، موز، نارگیل، انبه، انجیر معابد، کهور و لول از آن جمله اند.

ماهی و آبزیان:

شامل ماهی قباد، ماهی سنگسر، ماهی سرخو، ماهی حلوا سفید، ماهی هامور، ماهی شوریده، شیرماهی، میگو و اره ماهی هستند.

ساحل تیس

در مسیر جاده کنارک – چابهار و در پنج کیلومتری شهر داخل محدوده سازمان، ساحل تیس با آلاچیق های زیبا، سینمای روباز و رستوران هایی که غذایی دریایی دارند، یک محوطه اقامتی دلپذیر و دیدنی را فراهم آورده است. ساحل تیس به دلیل شیب بسیار کم و ملایم تا صدها متر دورتر از ساحل دارای عمق یکسان و کمتر از ۵/۱ متر است که این امر موقعیت بسیار ایده آلی را برای شنای مسافران و گردشگران فراهم می آورد.

بندر کنارک

شهر و بندر کنارک در پنج کیلومتری فرودگاه بین المللی کنارک قرار دارد و دارای ساحل و اسکله صیادی فعال و زیبا، بافت شهری بومی و جالب، بازار سنتی و صنایع دستی محلی است. این بندر از جمله جاذبه های گردشگری چابهار محسوب می شود.

تمساح پوزه کوتاه

تمساح پوزه کوتاه مهمترین موجود حیات وحش چابهار محسوب می شود که در طبیعت این منطقه زندگی می کند. بخشی از زیستگاه اصلی این تمساح که محلی ها آن را «گاندو» می نامند، در شهرستان چابهار و بخش دیگر در شهرستان ایرانشهر قرار دارد. این تمساح که از نادرترین انواع تمساج در جهان است، در رودخانه های سرباز و باهوکلات زندگی می کند.

آثار باستانی و تاریخی

چابهار دارای آثار باستانی و تاریخی متعددی نیز هست. روستا و بندر تاریخی تیس با قدمتی چند هزار ساله بنای تاریخی و قدیمی «قلعه پرتغالی ها» روی تپه ای در پنج کیلومتری چابهار و مشرف به خلیج چابهار، مقبره امامزاده سیدغلام رسول در نزدیکی میدان شیلات شهر، مقبره های سنگی روستای تیس، ویرانه های شهبازبند، ساختمان قدیمی تلگرافخانه انگلیس در چابهار، قلعه نوشیروان، محوطه باستانی دمب کوه، قلعه گواتر، قلعه پیروزگت و بلوچ گت و نیز مساجد قدیمی از جمله آثار باستانی و مراکز تاریخی شهرستان چابهار محسوب می شوند.

محوطه سازمان آزاد چابهار

محوطه اصلی سازمان در مساحتی به وسعت ۲۳۰ هکتار ساخته شده است. ساختمان دفتر مرکزی دارای نمای زیبایی با دو بال به شکل پرنده است. مجتمع تجاری، مخابرات و دفتر ندای بهار، بلوارها و خیابان ها و پارک اطراف میدان وحدت به محوطه درختکاری شده و گل های کاغذی از جمله دیدنی های منطقه چابهار به حساب می آیند که فضای بسیار دلپذیری را برای گردشگران ایجاد کرده اند. از همه چیز که بگذریم، زیباترین و سرخ ترین غروب را در چابهار می توان دید. یکی از ویژگی های شهرهای کوچک این است که با غروب آفتاب، شهر تعطیل می شود ولی در چابهار غروب خورشید به مفهوم آغاز دیگری برای تلاش است که تا شبانگاهان ادامه می یابد. بسیاری از گردشگران از بدو ورود به چابهار خود را برای بازدید و خرید از منطقه آزاد آماده می کنند. این مجموعه و مراکز خرید که جدا از یکدیگر قرار دارند، با عناوینی چون صدف، پردیس، صالحیار، ابریشم، فردوس، دریا، تیس و… نامیده شده اند. مسافران می توانند از برنامه ها و کنسرت هایی که در مناطق مختلف شهر در بام چابهار، پلاژ دریایی و… برگزار می شود، لذت ببرند.

صدور کارت مسافری

مسافران برای خرید بسیاری از کالاها مجبور به تهیه برگ سبز نیستند، اما خرید برخی کالاها مانند لوازم برقی، گردشگران را مجبور به تهیه برگ سبز می کند. در واقع هر مسافر در سال یک بار می تواند به میزان هشتاد دلار از انواع کالای وارداتی خرید داشته باشد.

هتل ها و اقامتگاه ها

چابهار دارای هتل ها و اقامتگاه های مناسبی مانند هتل لیپار، هتل دریایی (بارج هتل)، هتل سپیده، هتل ستاره آبی، مهمانسرای کشتیرانی و… است که در این میان هتل بین المللی لیپار ساخته شده توسط سازمان منطقه آزاد در کنار خلیج چابهار و در محوطه منطقه آزاد و نیز هتل دریایی (بارج هتل) در محدوده شهر که نیمی از آن روی آب و نیمی دیگر روی ساحل قرار گرفته و به شکل یک کشتی در درون آب دیده می شود، از دیدنی های شهر و منطقه محسوب می شوند. منطقه چابهار دارای رستوران های زیاد با غذاهای متنوع برای گردشگران است.

صنعت در منطقه چابهار

در حال حاضر ۲۵ واحد صنعتی در منطقه آزاد چابهار در زمینه تولید محصولاتی نظیر کلیدهای مینیاتوری، چای، سندبلاست، بلورجات، دستمال کاغذی، موتور جاروبرقی، قند، انواع سازه های فلزی، انواع کنسرو ماهی، دئودورانت، قطعات یدکی خودرو، پوشاک، لوازم خانگی نظیر اجاق گاز، هود آشپزخانه و… با سرمایه گذاری ایرانی و مشترک با خارجی ها فعال هستند و به زودی نیز واحدهای دیگری که در مرحله راه اندازی هستند، محصولاتی نظیر آرد، تولید و مونتاژ انواع الکتروموتور، انواع رنگ های ساختمانی، کنتور برق و… را روانه بازارهای داخلی و خارجی خواهند کرد.

 

آیا پری دریایی واقعیت دارد؟

در افسانه ها بسیار شنیده ایم که دختران دریایی وجود دارد حتی در کتاب اسکندرنامه داستان پری دریایی با تصویر کشیده شده پری دریایی که مردان و کشتی رانان را گول می زدند.

تصویر زیر عکسی است که از موجودی در سواحل ایران در حوالی جاسک – چابهار پیدا شده است و شبیه به حیوانات افسانه ای است..

.

و تصویر زیر از اسکندرنامه است  در مورد دختران دریایی 

iskander-and-sirens

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.